nedeľa 5. júna 2011

Pohľad dobrovoľníčky z Prievidze na konferenciu

Pohľad Danky, ktorá veškerý svoj čas venuje dobrovoľníctvu sa zúčastnila aj konferencie s názvom Mladí ľudia a dobrovoľníctvo na miestnej a regionálnej úrovni, aby tak nabrala ďalších poznatkov.
Konferencia sa jej veľmi páčila čo vyjadrila slovami:

„Svet je teraz rýchlejší ako kedykoľvek predtým a všetci sa v ňom niekam stále ponáhľajú. Už za pár hodín preletíme vzdialenosť niekoľko tisíc kilometrov, čo voľakedy ľuďom trvalo niekoľko týždňov až mesiacov. Napriek tomu alebo práve preto, sú ale stále vzácnejšie ľudské stretnutia, s priateľmi, rodinou, našimi blízkymi. Je nám všetkým totiž pohodlnejšie zdvihnúť telefón alebo  napísať  „smsku“. Preto je úžasné, že ešte stále medzi nami existujú ľudia, ktorí svoju energiu, čas, schopnosti a vedomosti poskytujú bez toho, žeby očakávali niečo späť. Dávajú kúsok seba iným, čím sa stávajú sami lepšími, hodnotnejšími nielen pre iných ale aj sami pre seba. To je to, čo nazývame ľudskosť. Je jedno, či týchto ľudí nazveme dobrovoľníci alebo inak. Dôležité je, že sú a pomáhajú ostatným v rôznych oblastiach.  Asi najvýstižnejšie je zhrnutá definícia dobrovoľníka vo výroku – Dobrovoľníci sú obyčajní ľudia, ktorí robia neobyčajné veci.
Toto označenie dobrovoľníkov zahŕňa všetkých, ktorí sa realizujú v aktivitách prospešných pre spoločnosť bez nároku na odmenu. Zväčša sú to veľmi mladí ľudia, ktorí sú otvorení všetkým novým myšlienkam v neziskovom sektore a neboja sa výzvy. Všeobecne sa medzi ľuďmi šíri názor, že z dnešných detí a mládeže vyrastajú jedinci, ktorí sú len povaľači. Tieto skupiny ale potvrdzujú, že ak je mládež našou budúcnosťou, môže to byť pekná budúcnosť.  
Aj keď  sa síce hovorí, že nič dobré nie je zadarmo.  Opak je ale pravdou. Predsa aj v dnešnej rýchlej a uponáhľanej dobe sú medzi nami ľudia, ktorí vynakladajú úsilie na pomoc ostatným bez  nároku na finančnú ohodnotenie. Toto tvrdenie vyvracia aj nedávna Konferencia k dobrovoľníctvu , ktorá sa uskutočnila  dňa 30.mája 2011v zasadačke Mestského zastupiteľstva na Mestskom úrade v Považskej Bystrici.  Jej facilitátorom boli práve mladí ľudia z Mládežníckeho parlamentu v Považskej Bystrici a Odboru mladých matičiarov v Považskej Bystrici.
Tejto konferencie sa zúčastnili predovšetkým študenti z Považskej Bystrice. Boli im prezentované rôzne mimovládne organizácie, ich činnosť a tiež ponúknutá možnosť   aktívne  sa zapojiť.  Dozvedeli sa základné informácie o tretom sektore, čiže neziskovom sektore. Získali nové informácie o  participácii mladých vo veciach verejných a rovnako aj z oblasti dobrovoľníctva v sociálnych skupinách a komunitách v regióne. Predstavili sa im zástupcovia takých významných a dlhoročných organizácií ako sú Slovenský skauting,  Úsmev ako dar, eRKo -  Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, ZKSM – Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže  a  aj ODM – Občiansko-demokratická mládež.
Taktiež boli oboznámení z legislatívou dobrovoľníctva a s momentálnou tvorbou zákona o dobrovoľníctve, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta 1.decembra 2011.
Týmto spôsobom bol pripomenutý aj Európsky rok dobrovoľníctva 2011. Na podporu všetkých aktívnych občanov EÚ sa Európska komisia rozhodla vyhlásiť rok 2011 ako Európsky rok dobrovoľníctva. Ako uviedol slovenský inštitút mládeže Iuventa na tejto konferencii , hlavnými cieľmi tohto roku je vytvorenie priaznivého prostredia pre dobrovoľníctvo, zvýšenie kvality dobrovoľníckych činností, či zvýšenie povedomia o význame a hodnote dobrovoľníctva. Dobrovoľníci vkladajú do hry veľa, naša podpora a uznanie by preto nemali  chýbať.    
 Je veľmi dôležité pozdvihnúť myšlienku dobrovoľníctva na prislúchajúcu úroveň a podnietiť predovšetkým mladú generáciu k aktívnejšiemu a pozitívnejšiemu postoju k tejto problematike. Ako hovorí základná myšlienka dobrovoľníctva – ak pomôžeš jednému človeku, pomôžeš tým celému svetu.“

Danka Ficová, dobrovoľníčka z Prievizde

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.