pondelok 27. februára 2012

Čo sa mi NEPÁČI v meste, v ktorom žijem

Ocenenie mladých kreatívnych umelcov, ktorí sa zapojili do textovo – fotografickej súťaže „Čo sa mi nepáči v meste, v ktorom žijem“.
Považská Bystrica 20.2.2012 – Odbor mladých matičiarov pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Považskej Bystrici v spolupráci s občianskym združením Mladí pre Považskú a Radou mládeže Trenčianskeho kraja v Dubnici nad Váhom zorganizovali a vyhodnotili textovo – fotografickú súťaž „Čo sa mi nepáči v meste, v ktorom žijem“. Celý čas prebiehala súťaž v duchu: „Súťaž je o potrebe mladých ľudí, ktorí svojimi myšlienkami a nápadmi môžu pomôcť pri vzniku zmysluplných, funkčných verejných priestranstiev – miest , kde žijú“.


Do súťaže sa mohli mladí ľudia vo veku 12 – 30 rokov zapojiť od 7 júla do 30 októbra 2011. Zapojiť sa mohli jednotlivci, ale aj skupina. Pre pestrosť veku bola súťaž rozdelená do dvoch kategórii: Prvá kategória 12 – 17 rokov a druha kategória 18 – 30 rokov. V rámci každej kategórie bola udeľovaná aj extra cena za fotografickú prácu. Do súťaže sa zapojilo 16 mladých ľudí so svojimi postrehmi a nápadmi.
Napriek menšiemu počtu súťažiacich bolo pre hodnotiacich, ktorými boli Ľudka Ježkova (predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v PB), Bc. Viera Križanová (predsedníčka Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny pri SEV Poniklec v Pružine) a Mária Labudíková (podpredsedníčka Astronomického klubu Juraja Bardyho) ťažké zhodnotiť a vybrať najlepšie práce, lebo každá práca bola kreatívnym dielom mladého človeka a každá si zaslúžila svoju pozornosť.

Prvú kategóriu obsadili: 1. miesto Kristína Smatanová z Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici, 2. miesto Laura Pecíková z Gymnázia v Považskej Bystrici, 3. miesto Martina Birošíková z 5. Základnej školy na ul. Partizánska a za umeleckú fotku bol ocenení Marek Kubačka z 5. Základnej školy na ul. Partizánska.
Druhú kategóriu obsadili: 1. Miesto Marek Danižík s Marcelom Fapšom, 2. Miesto Miroslava Sudorová, 3. Miesto Július Krčmárik a za umeleckú fotku bol ocenení Marek Danižík s Marcelom Fapšom, ktorí mali nielen výbornú prácu, ale aj grafické spracovanie súťažného podkladu.

Ostatným, ktorí neboli ocenení bol udelený ďakovný list a symbolická cena za účasť v súťaži.

Celé oceňovanie prebiehalo v príjemnej atmosfére za účasti Viceprimátora Mesta Považská Bystrica Mgr. Mariána Sopčáka, ktorý aj keď nebol dopredu uvedomený s obsahom prác a tlačil ho pracovný čas prešiel všetky práce a ku každej sa zaujal stanovisko. Súťažiaci boli spokojní so stanoviskom viceprimátora a potešilo ich, že sa o ich práce zaujímal. Pán viceprimátor vyslovil veľké poďakovanie súťažiacim, že sa kreatívne zapojili do tejto súťaže a dal prísľub, že všetky práce osobne prejde a ku každému dá ešte osobné stanovisko.

K prítomným sa prihovoril aj Predseda Rady mládeže Trenčianskeho kraja Ing. Štefan Beláň, ktorý tiež uvítal zaujímavé a vhodné návrhy zo strany mladých. Predstavil Radu mládeže Trenčianskeho kraja, oboznámil prítomných s prácou RMTNK, s Európskym rokom dobrovoľníctva, do ktorého sa Rada mládeže Trenčianskeho kraja zapojila. Pripomenul aktivity, ktoré sa konali v Považskej Bystrici a pozval mladých ľudí do dobrovoľníckych aktivít, ktoré sa budú organizovať v roku 2012 a zároveň pozval všetkých do ďalšieho ročníka súťaže „Čo sa mi nepáči v meste, v ktorom žijem“.
Na stretnutí sa zúčastnila aj riaditeľka Informačného centra mladých v Považskej Bystrici Mgr. Jarmila Melicheriková, ktorá priniesla mladým rôzne letáky a propagačný materiál Informačného centra mladých. Prítomní tak získali cenné informácie o ICM, ktoré funguje v Považskej Bystrici a ponúka mladým ľudom veľa ponúk.

Organizátori boli spokojní s celým priebehom súťaže a dúfajú, že v ďalšom ročníku sa zapojí oveľa viac mladých ľudí s rozsiahlymi nápadmi a myšlienkami, že sa nebudú iba dívať kriticky, ale aj konštruktívne, a ku každej kritike navrhnú riešenie. „Lebo kritizovať vie každý, ale nájsť riešenie, alebo zlepšenie už nie“

Martin Labudík

Fotky z oceňovania:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.