nedeľa 27. februára 2011

Jilemníckeho túra cez Manín

Členovia Klubu Odbor mladých matičiarov (OMM) v Pov. Bystrici zorganizovali v spolupráci s Juliusom Krčmárikom Jilemníckeho túru dňa 26.2., ktorá bola určená nielen členom OMM ale aj pre širokú verejnosť.

Začiatok túry bol zahájený od Autokempu v Maninskej tiesňave a viedol na vrch Malého Manína, ktorý spadá do Súľovských vrchov a je položený
812,6 m.n.m.


Stúpajúc na kopec Malého Manína sme boli svedkami, ako veľa stromov tam dokázal silný vietor poničiť a urobiť tak turistom nepekné prekážky pred zdolaním vrchola. To náš však neodradilo a o to bolo zdolanie vrchola oveľa zaujímavejšie, než keby sme išli po cestičke.

Po zdĺhavej a vyčerpávajúcej trase sme dorazili do Kostolca, kde P.
Jilemnický mal mať ešte zachovalú pamätnú izbu dnes už v rekonštruovanom hoteli (ktorý bol prerobený z bývalej základnej školy, na ktorej učil P. Jilemnický). Zistili sme však, že hotel už túto izbu nemá a tým pádom porušili dohodu s obcami Kostolec a Záskalie, podľa ktorej mala byť po dokončení výstavby hotela zachovaná pamätná izba.

Keďže je tu domienka o porušení zmluvy a odstránení pamätnej izby národného dejateľa Petra Jílemnickeho dohodli sa členovia túry, že danú vec preveria a poveria patričné úrady, aby v danej veci konali.

Napísal: Martin Labudík

Fotky:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.