pondelok 30. mája 2011

Konferencia o dobrovoľníctve má mladým ľuďom otvoriť oči

30. 5. 2011 - TASR 

Vysvetliť mladým ľuďom princíp dobrovoľníctva a pokúsiť sa rozšíriť rady najmä mladých dobrovoľníkov je hlavným cieľom konferencie s názvom Mladí ľudia a dobrovoľníctvo na miestnej a regionálnej úrovni.

Považská Bystrica 30. mája (TASR) – Vysvetliť mladým ľuďom princíp dobrovoľníctva a pokúsiť sa rozšíriť rady najmä mladých dobrovoľníkov je hlavným cieľom konferencie s názvom Mladí ľudia a dobrovoľníctvo na miestnej a regionálnej úrovni. V rámci Európskeho roka dobrovoľníctva ju zorganizovali dnes na považskobystrickej radnici.



"Mladí ľudia sa zaujímajú najmä o materiálnu stránku života. My im chceme otvoriť oči, aby pochopili, čo to vlastne dobrovoľníctvo je, aby pochopili témy dobrovoľníctva, pretože tých je naozaj veľmi veľa," povedal organizátor konferencie a člen predsedníctva Rady mládeže Trenčianskeho samosprávneho kraja Martin Labudík s tým, že v meste je veľmi veľa mladých ľudí, no minimum dobrovoľníkov.
"Európska únia nám prízvukuje, že žiadna z dobrovoľníckych činností by nemala nahrádzať funkciu štátu alebo privátneho sektora. Dobrovoľníctvo je iba doplnková činnosť. Je dobre pre mladých ľudí, ktorí sa veľa naučia a získajú skúsenosti," povedala koordinátorka Európskeho roka dobrovoľníctva na Slovensku Gabriela Gliševičová.
Ako dodala, od roku 2001, ktorý vyhlásila Organizácia spojených národov za Medzinárodný rok dobrovoľníctva, počet dobrovoľníkov na Slovensku stúpa. "Mladí ľudia majú záujem o dobrovoľníctvo, cieľovou skupinou však nie sú len mladí ľudia, ale aj stredná generácia a seniori," zdôraznila.
Pripomenula, v rámci EÚ je dobrovoľníctvo na najvyššej úrovni v krajinách severnej a severozápadnej Európy, najďalej sú však podľa nej Francúzi. Najslabšími článkami európskeho dobrovoľníctva sú podľa nej Bulharsko a Rumunsko, Slovensko je niekde v strede spolu s Gréckom a Talianskom.

zdroj: TASR

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.